Обележавање светског дана срца – 29. септембар 2013. године

Posted on

world_hart_dayСветски дан срца је установљен 2000. године са циљем да информише људе широм света да су болести срца и крвних судова водећи узрочници смртних исхода који односе 17,3 милиона живота сваке године. Светска федерација за срце упозорава да се најмање 80% превремених смртних исхода могло спречити контролом главних фактора ризика (пушење, неправилна исхрана и физичка неактивност).

Ове године Светски дан срца обележава се под слоганом “Крените путем здравог срца” наглашавајући значај здравих стилова живота, као и значај превенције фактора ризика за настанак болести срца и крвних судова у свим популационим групама. Под окриљем чланица и партнера Светске федерације за срце, Светски дан срца укључује велики број активности, као што су јавне трибине, концерти, спортски догађаји, базари здравља и слично.

Заблуда је да од болести срца и крвних судова оболевају само старије особе, особе мушког пола и богати. Болести срца и крвних судова погађају жене као и мушкарце, али је ризик озбиљно потцењен код жена. Заправо, болести срца и крвних судова су убица број један међу женском популацијом, изазивајући један од три смртна случаја код жена: то је око један смртни случај у минути! Важно је да се жене упознају са својим ризиком од оболевања од болести срца и крвних судова и да предузму мере како би заштитиле себе и своју породицу!

И деца су изложена ризику за појаву болести срца и крвних судова које могу да се јаве и пре рођења, током феталног развоја, а тај ризик расте током детињства усвајањем лоших животних навика као што су неправилна исхрана, недостатак физичке активности и изложеност дуванском диму. Болести срца и крвних судова у дечијем узрасту могу да настану и као последица неблаговремено откривених и лечених заразних болести.

Придружите се!

Светски дан срца прослављамо 29. септембра 2013. године. На овај дан организују се бројне активности чланова и партнера Светске федерације за срце као што су предавања, трибине, јавне манифестације, концерти, спортски догађаји.

Идеје за активности које можете наћи на следећим сајтовима:

Светска федерација за срце

Светска федерација за срце води глобалну борбу против исхемијских болести срца и можданог удара, са фокусом на земље у развоју и неразвијене земље преко уједињене заједнице која броји више од 200 чланица и окупља медицинске организације и фондације за срце из више од 100 земаља. Она усмерава напоре за остварење циља Светске здравствене организације да се за 25% смањи превремени смртни исходи од болести срца и крвних судова до 2025. године. Заједничким напорима можемо помоћи људима широм света да воде бољи и здравији живот са здравим срцем.