Skupljeno skoro 3 miliona evra od odlaganja krivičnog gonjenja i prosleđeno deci, bolesnima, umetnicima…

Posted on

Ministarstvo pravde raspisalo je sredinom marta 2016. javni konkurs za dodelu sredstava prikupljenih po osnovu odlaganja krivičnog gonjenja sa ciljem da se tim novcem finansiraju projekti od javnog interesa iz različitih oblasti, zdravstva, prosveta, kultura…

Ministar pravde Nikola Selaković uručio je danas 67 ugovora dobitnicima Konkursa za dodelu sredstava prikupljenih na osnovu krivičnog gonjenja u ukupnom iznosu od 2,86 miliona evra.

Konkurs je sprovela Komisija Ministarstva pravde sačinjena od predstavnika relevantnih institucija. Na predlog komisije, Vlada je na sednici održanoj 30. juna 2016. godine donela rešenje o dodeli sredstava prikupljenih po osnovu odlaganja krivičnog gonjenja.

Ovaj konkurs je rezultat primene posebnih mera našeg Akcionog plana za borbu protiv korupcije. Tim planom predviđeno je da se sprovede centralizacija kroz formiranje jedinstvenog obračuna za prikupljanje sredstava od odlaganja krivičnog gonjenja – rekao je Selaković.

Prema njegovim rečima, na konkurs je stiglo preko 1.200 projekata, a izabrano je njih 67 i to potpuno jednoglasno.

– Žao mi je što je u prvom krugu otpao veliki broj projekata koje je zavređivao pažnju, ali se nisu našli u okviru ovih 67 projekata, ali drugih prilika će svakako biti – rekao je ministar Selaković.

Komisija je u ovom prvom konkursu prioritet stavila na oblast zdravstva kome je dodelila stredstva od ukupno 184.702.472 dinara. Uz Ministarstvo zdravlja, još 22 zdravstvene ustanove su dobile sredstva putem projekata.

– To su značajna sredstva i imajući u vidu ono što je Ministarstvo zdravlja podnelo kao projekat, a to je nabavka novih sanitetskih vozila, apsolutno sam uveren da je to dobro koje će služiti najvećem broju naših građana, jer je broj korisnika tih dobara najveći i, samim tim, zaista zaslužuju ovu donaciju – kaže Selaković.

On je precizirao da je za oblast socijalne zaštite opredeljeno 78 miliona dinara, za kulturu 40 miliona dinara, dok je za projekte iz oblasti prosvete izdvojeno 39 miliona.

Istakao je da će Ministarstvo pravde do detalja pratiti svaki od ovih projekata i način na koji se troši novac.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar podsetio je da je sanitetsko vozilo jedna pokretna bolnica od koje zavise životi ljudi.

– Što su bolja vozila više ćemo života sačuvati. Želim da se zahvalim Ministarstvu pravde, tužilaštvima, komisiji što su prepoznali potrebnu da se obnovi vozni park. Za dve godine smo kupili 64 vozila, ali to nije dovoljno za celu Srbiju – rekao je Lončar.

On je kazao da će novac biti upotrebljen i za opremu, naročito za dečje bolnice.

– Biće kupljeni inkubatori, ultrazvukovi… Mislim da je ova akcija dobra, a rezultati će biti vidljivi – rekao je Lončar podsetivši da je 2005. godine bila pokrenuta akcija da se kupe 30 sanitetskih vozila, a da se to nikada nije dogodilo.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin zahvalio je Selakoviću jer je pokrenuo inicijativu.

– Po prvi put jedan državni organ van Ministarstva rada pomogao je neposredno sistemu socijalne zaštite. Po prvi put van našeg budžeta jedan državni organ je rekao da je sistem socijalne zaštite važan i da ljudi koji su u njemu zaslužuju pomoć. Tih 78 miliona dinara van našeg budžeta je najveća donacija koju smo mi ikada dobili – rekao je ministar Vulin.

Na sredstvima je zahvalio i ministar prosvete Srđan Verbić rekavši da ministarstvo nije moglo da pokrije sve potrebe, kada je reč o obnovi infrastrukture u obrazovnim ustanovama.

Ministarstvo pravde raspisalo je sredinom marta 2016. javni konkurs za dodelu sredstava prikupljenih po osnovu odlaganja krivičnog gonjenja sa ciljem da se tim novcem finansiraju projekti od javnog interesa iz različitih oblasti, zdravstva, prosveta, kultura…

Svaki korisnik sredstava u obavezi je da novac utroši u određenom roku i podnese izveštaj Komisiji o načinu trošenja tih sredstava, koja se moraju trošti namenski. Koridsnici su, takođe, u obavezi da Komisiji omoguće da prati kako se projekat za koji je novac dodeljen realizuuje, a svako nenamensko trošenje povlači obavezu vraćanja novca.

Na listi se nalaze osnovne škole, gerontološki centri, domovi zdravlja, Institut za neontalotologiju u Beogradu, centri za socijalni rad, manastir Visoki Dečani…

Jedan od dobitnika sredstava je i “Čika Boca”, Udruženje roditelja-staratelja dece lečene od raka.

– Sredstva koja smo dobili ovom prilikom su sredstva za održavanje četvrtog po redu kampa za decu lečenog od raka pod imenom “Mi možemo sve”, koji počinje 9. jula na Zlatarskom jezeru. To je karakterističan kamp, neka vrsta rehabilitacije te dece. Mi u našim kampovima pukušavamo deci da pokažemo da, bez obzira što su provela toliko vremena na lečenju, što su neka deca ostala invalidi do kraja života, bez ruke, bez noge, sa operacijama na mozgu, bez obzira na sve to što im se desilo to u detinjstvu – mogu da nastave svoj život kao svako drugo dete – kaže Vladimir Radulović ispred Udruženja Čika Boca.

Izvor: Ministarstvo pravde, aktuelnosti